BROŠURE

o nama

Imali smo, davno, pre nekih skoro 20 godina, vrlo opštu, pomalo nejasnu ideju o tome šta hoćemo, zapravo, da radimo. Ali smo i tada, kao i sada imali veoma jasnu, nepogrešivu procenu o tome šta bismo svakako morali da uradimo: da se udružimo, organizujemo, okupimo, aktiviramo oko jedne ideje, ove o slobodnom i otvorenom društvu koje krasi solidarnost, pravednost, jednakost, blagostanje. Bivajući svesni tužnog kraja svake ideologije koju su zbrisali plastični substituti, virtuelni junaci, prozirne vrednosti, ne odričemo se prava na sopstveno verovanje.

Intervju Nataša Milojević: Svako angažovanje građana je političko

Izvor: Novi Magazin

*Politički ste bili aktivni pre i posle 5. oktobra, narodna poslanica, pa onda 20 godina građanski aktivni. U čemu je razlika između političkog i građanskog aktivizma? Suštinska razlika ne postoji, posebno pošto je reč o istoj ličnosti. Bila sam narodna poslanica do 2004, a istovremeno sam bila aktivna i podržavala ono što se zove građansko društvo i aktivizam građanskog društva. To možda zvuči kao isprazna fraza, ali zapravo odgovornost je ista, razlika je tehnička, institucionalna. Ako si politički aktivna, članica partije i poslanica u Skupštini Srbije, činiš da se društvene promene odvijaju unutar institucija. Građanski aktivizam znači da si donosilac ideja koje doprinose poboljšanju tih institucionalnih činjenja. Nema razlike, odgovornost je u svakom slučaju ključna.

Stanovništvo stari i već sada je svaki peti građanin stariji od 65 godina, a i među njima žena ima više. Siromaštvo i zanemarivanje unutar porodice su najrasprostranjeniji izazovi sa kojima se susreću pripadnice trećeg doba. Njihov specifičan položaj proizilazi iz izloženosti raznim oblicima ponižavajućeg postupanja, marginalizacije, diskriminacije i nasilja. Intenzivirana je njihova ranjivost tokom bilo koje krizne situacije.

Postoje dve vrsta građanskih prava u Srbiji. Ona koje zakonom tek treba urediti i ona u kojima se kao bedem postavi čuveni dvojac – nepostojanje političke volje ili nesposobnost institucija. Pred naraslim bedemima, izmučena i umorna stoji – Pravda. Stoji da u nju verujemo ili stoji da joj se u lice smejemo, svako prema svojoj savesti. A pravda je nastojanje da se svakom dodeli pravo koje mu pripada. Prosto da prostije ne može biti.

Sa zebnjom i nevjericom gledamo snažnu eskalaciju započetog rata i nasilja u Ukrajini izazvanog ruskom invazijom i prekidom pregovora državnih čelnika Rusije i Ukrajine. Kao građanke zahtijevamo od Vlade Ruske Federacije da odmah prekine ratno djelovanje, jer rat je zločin protiv mira i čovjeka. Ujedno zahtijevamo da se nastavkom pregovora, diplomatskim putem i svim nenasilnim sredstvima pronađu primjerena rješenja za osiguranje dugoročnog mira i sigurnosti u Ukrajini, uključujuči područja Donjeck i Lugansk.