fosdi debata

Novo vreme. Neko je rekao da posle pandemije korona virusom, ništa više neće biti kao pre.
FOSDI je, da bi održao “radnu temperaturu” i intelektualnu kondiciju, a koristeći prednosti online komuniciranja, uspostavio razmenu znanja i stavova preko sveprisutne online platforme i realizovao seriju panel debata pod nazivom FOSDI DEBATES.
Prva debata, LJUDSKA BEZBEDNOST I SIGURNOST U VANREDNOM STANJU /Human Security and Safety in a State of Emergency, održana je 10.aprila u saradnji sa CEEGENDER NETWORK – Centralnoevropskom mrežom za rodnu ravnopravnost i uz učešće saradnica i saradnika i partnera iz regiona, Evrope kao i nekih zemalja van evropskog kontinenta. Uvodna izlaganja Daše Šašić Šilović, dr Dragane Broz i sutkinje Solveig Cogliani pomogla su da se debata razvije u važnim pravcima i da otvori poglavlja koja su nametnuta vanrednim stanjem – ovog puta na globalnom nivou.
Pretnje po ličnu sigurnost i bezbednost, izazvane korona virusom i pandemijom, su, pokazala je diskusija, brojne, neke sasvim novopojavne, a sve direktno utiču na ličnu sigurnost, odnosno osećaj velike nesigurnosti i izloženosti fatalnoj opasnosti.

Druga debata je bila posvećena temi nasilja u porodici i u društvu u vreme objavljenog vanrednog stanja SOCIJALNO I PORODIČNO NASILJE U VREME VANREDNOG STANJA – Social and Domestic Violence During the State of Emergency.
Govorile su magistra Rada Kapetanovic iz Hrvatske, dr Zorica Mršević iz Srbije i profesorka Ćincia Albanezi iz Italije. Uznemirujuće podatke o drastičnom porastu nasilja u zajednici i u porodici predstavile su uvodničarke i podstakle debatu o načinima i legislativnom okviru za sprečavanje nasilja.
Ostalo je otvoreno pitanje kako je moguće u vreme proglašenog stanja, u vreme pandemije korona virusom, u vreme kada sus vi prinuđeni da borave u kući, odviknuti jedni od drugih…dakle, kako je moguće živeti zajedno, bez raznih oblika nasilja, ne samo fizičkog I onog sa letalnim ishodom.

Treća debata COVID 19 – NOVI POGLEDI NA PROBLEME ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE / COVID-19: a new perspective on environmental issues je posvećena očuvanju životne sredine i delovanju posledica pandemije i na prirodu i na ljudsku prirodu. O aktivnostima zelenog pokreta, o zelenoj ekonomiji, o odgovoru lokalne zajednice na zadatke koje priroda postavlja pred čovečanstvo govorili su Marta Bonifart Sigeti iz Madjarske, Sonja Kovač iz Hrvatske i Jonat Jordačesku iz Rumunije.

• Najvažnije delove izlaganja i komentara možete naći na Youtube kanalu FOSDI DEBATES.