Kulturna saradnja i kreativna industrija

The Camfire Collective

Srbija, 2021.

Naš cilj je da domaće muzičare koji su na početku karijere upoznamo sa novim praksama u stvaralaštvu, saradnji, promociji i komunikacij; da povežemo lokalnu scenu sa širim inostranim tržištem; da pomognemo muzičarima da steknu nove veštine koje će ih osnažiti da stvaraju umetnost koja je sveža i prodorna. Rezultat ovog projekta biće poboljšanje komunikacije između srpskih muzičara sa stranom scenom kroz: improvizaciju, pisanje pesama, radionice o produkciji; razmenu iskustava i poslovnih saznanja; kreativnu saradnju. Nadamo se da će efekat biti trajan i da će ostaviti otvorena vrata za nove generacije muzičara različitih žanrova alternativne muzike, te da će obogatiti i unaprediti srpsku muzičku scenu.

Program je podržala Ambasada Sjedinjenih američkih država u Beogradu.

BLUES CARAVAN 2019

Beograd, 2019.

BLUES CARAVAN je muzički projekat koji predstavlja savremene bluz i amerikana muzičare iz SAD i Evrope i koji u svom izdanju za 2019. godinu promoviše tri mlade zvezde ove muzičke scene: Ally Venable (SAD), Inu Forsman (Finska) i Katarinu Pejak (Srbija). Koncert je izveden 19.septembra u velikoj dvorani Doma omladine, a panel je održan 21.septembra u Američkom kutku u Beogradu. Ove tri mlade umentice su tokom 2019. godine na turneji u Evropi, u periodu februar-oktobar, realizovale preko 70 koncerata. Angažovane, snažne, talentovane, tri devojke su u Američkom kutku na programu Meet&Greet, govorile o svojoj umetnosti i o svom pogledu na poziciju i status žena u umetnosti i naročito u muzičkom biznisu i medijima.
Ovaj program je primer angažovane umetnosti: šalje poruku o rodnoj jednakosti u umetnosti i medju umetnicima, u ovom slučaju muzičkim umetnicama i njihovim kolegama. Ally, Ina i Katarina se zalažu za ravnopravan tretman na sceni, van scene, u medijima, u društvu generalno, nastupajući u svojim zemljama i širom Evrope i SAD.

Program je podržala Ambasada Sjedinjenih američkih država u Beogradu.

PRVAKINJE GESTA I REČI

ZAGREB – BEOGRAD, 2017-2018

Program pod nazivom PRVAKINJE GESTA I REČI je realizovan tokom 2017-2018. god. u saradnji sa Društvom Marije Jurić Zagorke, iz Zagreba (Hrvatska). Ovaj program je nastao kao produkt sinergije i zajedničkog kreativnog rada Dubravke Vidović i Nataše Milojević.
Predstavio je u formi kratkih dokumentarnih filmova četiri izuzetne žene: nekadašnje dive teatarske scene bivše Jugoslavije, Milu Dimitrijević i Belu Krleža, zatim naučnicu i aktivistkinju dr.Olgu Carević i performerku i naratorku Dubravku Vidović. Film je emitovan na HRT-u, kao i na brojnim projekcijama u Hrvatskoj. Poseban broj časopisa ZAGORKA posvećen je PRVAKINJAMA GESTA I REČI.
Projekat su podržali Ministarstvo kulture Republike Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

ŠKOLA ZA DEVOJKE JELENE ANŽUJSKE

PARIZ – 2017  RIM – 2018

ŠKOLA ZA DEVOJKE JELENE ANŽUJSKE naziv je projekta koji korespondira sa naprednim idejama Jelene Anžujske, kraljice i monahinje, katolkinje koja je dobila kult od pravoslavne crkve, prvoj ženi koja je vladala jednom oblašću države i prvoj ženi koja je dobila žitije u srpskoj književnosti.
Kraljica Jelena bila je žena kralja Uroša, majka kraljeva Dragutina i Milutina i značajna ktitorka i dobročiniteljka. Na svom dvoru imala je školu za siromašne devojke, što nam je jedno od najranijih svedočanstava o obrazovanju ženske dece u srednjovekovnoj Srbiji. Sa sigurnošću se može reći da je predstavljala ne samo jednu od najprosvećenijih, nego i jednu od najuticajnijih ličnosti u Srbiji krajem trinaestog i početkom četrnaestog veka. Prezentaciju i predavanja je održala prof.dr Svetlana Tomin, profesorka Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Autor fotografija manastira Gradac, stara Raška, je prof. Jovan Milinov.
Program se realizuje uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije – Uprave za dijasporu a u saradnji sa Ambasadom Republike Srbije u Rimu i Udruženjem Italija-Srbija.

R.M..GUERA: BD UNCHAINED

Izložba strip umetnika Rajka Miloševića Gere, u Kulturnom centru RS u Parizu pod nazivom BD UNCHAINED  od 3. 02. do 4.03. 2017. god. Izložili smo preko 70 originalnih radova, crteža, tabli, ilustracija, 8 velikih print formata na tekstilu, 16 malih printova na peni, sve vreme prikazivali video-dokumentarni film o autoru i video tutoriali, emitovali slajd projekciju preko 500 crteža-ilustracija.

R.M. Gera je strip umetnik koji je veoma cenjen u Francuskoj (najveći francuski izdavači objavljuju njegove strip-albume) te je reakcija i brojnost posetilaca tokom  trajanja izložbe lepa potvrda uspešnosti realizovanog programa. Priprema izložbe je bila temeljna i zahtevna, budući da autor projekta (N.Milojević) i autor radova (R.M.Gera) žive u različitim gradovima (Barselona i Beograd) a da se produkcija izložbe obavljala u Srbiji da bi se realizovala u Parizu! Gera je zahtevao da svaki potez proveri i odobri, počev od PR aktivnosti do samog sadržaja i plana postavke. Ishod je, na zadovoljstvo zaista svih aktera, veoma uspešno realizovan projekat. Komunikacija se odvijala na srpskom, francuskom, engleskom, španskom (a povremeno i gestikulacijom).

R.m.guera je jedan od najcenjenijih savremenih svetskih strip autora I jedan od najboljih crtača – rukom!

Pogledajte GALERIJU