Kultura i kreativna industrija

PRVAKINJE GESTA I REČI

Zagreb – Beograd 2017-2018

Program pod nazivom PRVAKINJE GESTA I REČI je realizovan tokom 2017-2018. god. u saradnji sa Društvom Marije Jurić Zagorke, iz Zagreba (Hrvatska). Ovaj program je nastao kao produkt sinergije i zajedničkog kreativnog rada Dubravke Vidović i Nataše Milojević. Predstavio je u formi kratkih dokumentarnih filmova četiri izuzetne žene: nekadašnje dive teatarske scene bivše Jugoslavije, Milu Dimitrijević i Belu Krleža, zatim naučnicu i aktivistkinju dr.Olgu Carević i performerku i naratorku Dubravku Vidović. Film je emitovan na HRT-u, kao i na brojnim projekcijama u Hrvatskoj. Poseban broj časopisa ZAGORKA posvećen je PRVAKINJAMA GESTA I REČI. Projekat su podržali Ministarstvo kulture Republike Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

ŠKOLA ZA DEVOJKE JELENE ANŽUJSKE

Pariz 2017 ; Rim 2018

ŠKOLA ZA DEVOJKE JELENE ANŽUJSKE naziv je projekta koji korespondira sa naprednim idejama Jelene Anžujske, kraljice i monahinje, katolkinje koja je dobila kult od pravoslavne crkve, prvoj ženi koja je vladala jednom oblašću države i prvoj ženi koja je dobila žitije u srpskoj književnosti. Kraljica Jelena bila je žena kralja Uroša, majka kraljeva Dragutina i Milutina i značajna ktitorka i dobročiniteljka. Na svom dvoru imala je školu za siromašne devojke, što nam je jedno od najranijih svedočanstava o obrazovanju ženske dece u srednjovekovnoj Srbiji. Sa sigurnošću se može reći da je predstavljala ne samo jednu od najprosvećenijih, nego i jednu od najuticajnijih ličnosti u Srbiji krajem trinaestog i početkom četrnaestog veka. Prezentaciju i predavanja je održala prof.dr Svetlana Tomin, profesorka Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Autor fotografija manastira Gradac, stara Raška, je prof. Jovan Milinov. Program se realizuje uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije – Uprave za dijasporu a u saradnji sa Ambasadom Republike Srbije u Rimu i Udruženjem Italija-Srbija.

R.M. GUERA: BD UNCHAINED

Izložba strip umetnika Rajka Miloševića Gere, u Kulturnom centru RS u Parizu pod nazivom BD UNCHAINED od 3. 02. do 4.03. 2017. god. Izložili smo preko 70 originalnih radova, crteža, tabli, ilustracija, 8 velikih print formata na tekstilu, 16 malih printova na peni, sve vreme prikazivali video-dokumentarni film o autoru i video tutoriali, emitovali slajd projekciju preko 500 crteža-ilustracija. R.M. Gera je strip umetnik koji je veoma cenjen u Francuskoj (najveći francuski izdavači objavljuju njegove strip-albume) te je reakcija i brojnost posetilaca tokom trajanja izložbe lepa potvrda uspešnosti realizovanog programa. Priprema izložbe je bila temeljna i zahtevna, budući da autor projekta (N.Milojević) i autor radova (R.M.Gera) žive u različitim gradovima (Barselona i Beograd) a da se produkcija izložbe obavljala u Srbiji da bi se realizovala u Parizu! Gera je zahtevao da svaki potez proveri i odobri, počev od PR aktivnosti do samog sadržaja i plana postavke. Ishod je, na zadovoljstvo zaista svih aktera, veoma uspešno realizovan projekat. Komunikacija se odvijala na srpskom, francuskom, engleskom, španskom (a povremeno i gestikulacijom). R.m.guera je jedan od najcenjenijih savremenih svetskih strip autora I jedan od najboljih crtača – rukom!

Scroll to Top