O nama

Imali smo, davno, pre nekih skoro 20 godina, vrlo opštu, pomalo nejasnu ideju o tome šta hoćemo, zapravo, da radimo. Ali smo i tada, kao i sada imali veoma jasnu, nepogrešivu procenu o tome šta bismo svakako morali da uradimo: da se udružimo, organizujemo, okupimo, aktiviramo oko jedne ideje, ove o slobodnom i otvorenom društvu koje krasi solidarnost, pravednost, jednakost, blagostanje. Bivajući svesni tužnog kraja svake ideologije koju su zbrisali plastični substituti, virtuelni junaci, prozirne vrednosti, ne odričemo se prava na sopstveno verovanje.

Svesni tužnog kraja svake ideologije koju su zbrisali plastični substituti, virtuelni junaci, prozirne vrednosti, ne odričemo se prava na sopstveno verovanje.

Ne zanemarujući važnost ideja, oslanjamo se na organizovano delovanje, na stalan i uporan rad, bez velikog vatrometa, balona i prskalica. To ne znači da je naš aktivizam lišen radosti. Naprotiv. Mi smo udruženi i otvoreni za dalje udruživanje. Pletemo mreže istomišljenika. Hvatamo se i u kola koja drugi vode, bolje, sa više znanja… učimo neke nove korake, pokažemo im povremeno i neke stare, naše…kao one legendarne: dva napred, jedan nazad… I krećemo se.

Ne zaboravljamo
da smo položili zakletvu pred vladavinom znanja, kulture…razvijenog društva. Naprednog.
Fond socijalne i demokratske inicijative je organizacija snažnih i autentičnih individualnih vrednosti. Otuda i ovaj citat, da nas sve podseti:

“I am only one,
But still I am one.
I cannot do everything,
But still I can do something;
And because I cannot do everything
I will not refuse to do the something that I can do.“

Edward Everett

„Ja sam jedno,
Ali , ipak, ja sam neko.
Ja ne mogu uraditi sve,
Ali, ipak, mogu uraditi nešto.
I zato što ne mogu uraditi sve,
Neću odbiti da uradim to nešto što mogu.“

Edvard Everet

Dobrodošli na internet stranicu Fonda socijalne i demokratske inicijative (FOSDI) iz Beograda, iz Srbije. FoSDI je neprofitna organizacija civilnog društva, osnovana u avgustu 2000-te godine. Osnivači su bili istaknuti aktivisti civilnog sektora, kao i istaknuti članovi akademske zajednice (prof.dr Ratko Božović, prof.dr Čedomir Čupić, prof.dr Zorica Tomić, Dragana Petrović, prof.dr Bora Kuzmanović, Nataša Milojević) i medijski radnici (Srđan Stojanović, Miloš Vasić, Igor Stević). FoSDI je poznat kao centar za obuku i za mnoge aktiviste je, popularno rečeno, druga kuća. FoSDI je resurs centar za mnoge inicijative: realizaciju projekata čiji je osnovni cilj unapređenje demokratije, društveni razvoj i izgradnja institucionalnih kapaciteta. Njegov glavni fokus je na pitanjima diskriminacije, posebno protiv diskriminacije prema ženama, ranjivim grupama i nacionalnim manjinama.

FoSDI sprovodi istraživanja, savetuje i doprinosi kreiranju politika, realizuje projekte i javne kampanje. Sadašnja predsednica FoSDI je Nataša Milojević, politikolog i sociolog kulture, stručnjak za komunikacije, bivša poslanica u Skupštini Srbije i osnivač više organizacija koje se odnose na aktivnosti civilnog sektora. Kao poslanica bila je „focal point“ Instituta Svetske banke, aktivna u razvoju SSS projekta i osnivač Odbora za smanjenje siromaštva, u maju 2003. Gospođa Milojević je takođe poznata kao filmski producent, menadžer projekata, kao i stručnjak za društveno relevantne i političke kampanje.

FoSDI je sarađivao sa mnogim međunarodnim, regionalnim i lokalnim organizacijama, institucijama i državnim telima u preko 30 projekata. Neki od njih su:

2000 – projekt realizovan uz podršku Norveške ambasade u Beogradu, a u saradnji s lokalnim NVO i političkim aktivistima: cilj projekta je bila podrška lokalnoj zajednici Prokuplja.

2000-2005 – realizuje seminare i letne škole u saradnji sa Fondacijom Jean-Jaures na temu savremene političke organizacije, umrežavanje, kampanje i PR aktivnosti, pregovaračkih vještina, izborne procedure i demokratije, lokalne samouprave, položaj žena i tržište rada.

2001 – Paneli i kampanje u suradnji s Norveškom ambasadom u Beogradu i Transparensi International, „Kako se boriti protiv korupcije“, uz učešće TU Nezavisnost i Otpor.

2002 – Međunarodni panel: Izazovi i šanse za socijalno i demokratsko društvo uz podršku Fondacije Friedrich Ebert u saradnji sa sindikatom Nezavisnost; objavljeno kao dodatak u dnevnom listu Danas.

2001-2005 – Forum Democraticum – Kamp za političko obrazovanje, letne škole, u saradnji sa Fondom za otvoreno društvo (Soros fond) uz podršku Misije OSCE u Srbiji, NDI, Norveška ambasada u Beogradu i SCG Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

2002-2004 – Tri političke i javne kampanje za podizanje svesti, u saradnji sa Vestminster fondacijom.

2004-2006 – serija treninga za žene, u suradnji sa Fondacijom Friedrich Ebert, o učešću u političkom životu i donošenju odluka, izbornim kampanjama, javnom nastupu i umrežavanju.

2005-2007 – u saradnji s Savetom za ravnopravnost polova Vlade Srbije, članovi FoSDI su pripremli i realiyovali 3 kampanje podizanja javne svijesti i učestvovali u nekoliko manjih projekata i odvijanju redovnog rada Saveta.

2007-2009 – četiri panela i 2 dokumentarna filma O položaju žena na tržištu rada: brošura je objavljena u dnenvom listu Danas, a projekat je realizovan u saradnji sa sindikatima, privrednim komorama i lokalnim samoupravama, kao i uz podršku UNDP-a, i Misije OSCE- a u Srbiji.

2010 – Regionalni Panel o položaju žena iz ex-YU- „30 godina kasnije“ u saradnji sa Muzejem 25.maj, i učešće eminentnih žena iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Bosne i Hercegovine, i uz podršku Fondacije Friedrich Ebert i Norveške ambasade u Beogradu.

2011 – Projekt pod nazivom Drugačije lice Srbije, koji je realizovan u saradnji sa Serbian LSE Alumni Association i koji je predstavio alternativnu kulturu, umetnost i nauku iz Srbije u Londonu, na London School of Economics, od 5-14 oktobra. Projekat su podržale Erste banka i kompanija Dunav osiguranje.

2012 – Žensko preduzetništvo: programi koje je FOSDI realizovao u saradnji sa Gender Task Force (Hrvatska) i drugim partnerskim organizacijama. U okviru programa realizovan je i projekat, koji po prvi put podržava i jedna srpska kompanija, DUNAV osiguranje, posvećen jačanju preduzetništva žena u Srbiji. Program je uključio i učešće u formiranju Saveta za žensko preduzetništvo u Srbiji i podrazumevao saradnju brojnih organizacija, kompanija, preduzetnica, institucija.

2013 – ŽENE U UNIFORMI – početak višegodišnjeg programa posvećenog primeni Rezolucije 1325 SB UN i jačanju položaja žena u snagama odbrane i bezbednosti. Program traje i danas uz podršku NATO PDD, Minsitarstva odbrane RS i u saradnji sa Mrežom za rodnu ravnopravnost Jugoistočne Evrope.

2013 – 2016 – ŽENE, ŽIVOTNA SREDINA I RAZVOJ, program podržao Regionalni centar za životnu sredinu, FOSDI razvio kurikulum o projektnom ciklusu na ovu temu i održao brojne obuke za OCD i lokalnu samoupravu.

2014 – Programi posvećeni razvoju srpske dijaspore i promociji kulture srpske nacionalne manjine u regionu: ARISTOFAN U DNOPOLJU, DA JA BUDEM JA U BELOM SVETU.

Iste godine održana je velika medjunarodna konferencija ŽENE U UNIFORMI – i dodeljena priznanja za doprinos razvoju i primeni NAP za R1325.

2015 – proslavljena petnaesta godišnjica rada! Radno i paradno.

2016 -2020 – Programi posvećeni primeni NAP za R1325

2016 – ARISTOFAN U DNOPOLJU, dokumentarni film na filmskim festivalima u regionu i u Evropi

2017 – ŠKOLA ZA DEVOJKE JELENE ANŽUJSKE – uloga žena u srednjevekovnoj Srbiji,  predavanja, izložbe i prezentacije u Parizu, Rimu, Beogradu

2018 – kreativni pohod se nastavlja: koncerti, projekcije, izložbe fotografija, izložbe etno stvaralaštva žena iz Like

2019 – BLUES CARAVAN – uz podršku ambasade SAD u Beogradu, koncert, panel, promocija ravnopravnosti u muzičkoj industriji

2019 – CIRKULIRANJE – cirkularna ekonomija i ekološko preduzetništvo u lokalnoj zajednici, program podržan sredstvima na konkursu Ministarstva za zaštitu životne sredine RS

2020 – Programi povodom 20 godina R1325 SB UN (i 20 godina FOSDI-ja)

Scroll to Top